marți, 8 septembrie 2015

Condimente mediteraniene si nu numai.


 Daca gatitul a devenit o arta, acest lucru se datoreaza condimentelor . Gatitul stimuleaza creativitatea, prin cautarea de retete noi, de retete simple, gustoase dar ingenioase, cu o paleta cromatica mare si prin combinarea de alimente care sa fie pe placul sensibilitatii noastre olfactive.  Nu mereu suntem constienti de legatura stransa care exista intre simtul mirosului si simtul gustului. Si, totusi, mirosurile creeaza emotii. O mancare ce miroase frumos ne da emotie, ne face sa ne simtim bine, de aceia consider  ca aceste condimente au un rol major in bucatarie ( bine si priceperea bucataresei/ bucatarului) .    In primul rand ar trebui sa distingem categoriile de condimente, cum ar fi:  
  •     condimente naturale : flori, frunze, fructe, seminte, scoarte ale unor plante aromatice ;
  •    condimente acide : otet, suc de lamaie;   
  •    produse pentru condimentare: mustar, diverse sosuri, condimente de tipul Delikat (pe care eu personal incerc sa il evit cat mai  mult posibil Delikt, Magic, Knor...).

   Pentru arome intense si cat mai placut posibile cele naturale si proaspete sunt ideale, am incercat mult timp cele uscate pentru ca tin mai mult si ocupa poate mai putin spatiu prin sertare , cutii. Va scriu despre condimente dragi mie si care nu lipsesc din bucatarie, nu doar pentru gustul ce il dau unor mancaruri ci si pentru proprietatile lor de autovindecare si detoxifiere a organismului.
    Rosmarin-  un condiment  natural ideal pentru organism, una din utilizarile medicinale cele mai cunoscute a fost pentru imbunatatirea memoriei. Contine acid rozmarinic, care este antibacterian si antioxidant, dar si o serie de uleiuri esentiale, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, cu proprietati antifungice si antiseptice. Rozmarinul, unul dintre cele mai apreciate condimente italiene, asigura 16 % din necesarul zilnic de vitamina A, protejeaza vederea, sanatatea pielii si combate infectiile. In bucatarie s-e combina foarte bine cu carnea ,cartofii la cuptor sau in supe reci .Cateva retete incercate cartofi acordeon cu rozmarin; carne de vita ,ceapa,vin rosu si rozmarin; muschi de porc cu rozmarin si usturoi  la gratar .

Coriandru- frecvent folosit, se folosesc atat frunzele mai picante, foarte apreciate mai ales in Orient, dar si fructele, boabe asemanatoare piperului, cu un gust dulceag. Originar din Bazinul Mediteranean, cunoscut si ca “patrunjel chinezesc”, un bun remediu impotriva colicilor si a problemelor digestive. Are o aroma delicata folosit in combinatie cu supe de legume, carne sau peste. Semintele de coriandru sunt folosite la conservarea legumelor in ulei sau otet precum boabele de mstar. 
O combinatie potrivita este de coriandru si varza sau coriandru si fasole. De asemenea, un sos de coriandru este perfect pentru carne marinata. Recomand doua retete simple: „Pastrav cu sos de coriandru” si „Varza rosie cu feta si coriandru” o delicatesa.

Busuiocul- acesta este preferatul meu as pune si in ciorba ,nu ca nu ar merge, in supa crema de mazare si brocolii putin busuioc e perfect. Numele  provine de la “basileus”, care inseamna rege. Busuiocul este deci “regele mirodeniilor”, legenda spune ca busuiocul a crescut pe locurile unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce . Cele mai folosite specii de busuioc sunt: “Genovez”, “Volanase purpurii”, “Mamut”, “Scortisoara”, “Lamaie”, “Glob”.  Alaturi de parmezan, seminte de pin, usturoi si ulei de masline, acest condiment italian este ingredientul de baza al cunoscutului sos “Pesto genovez”, o reteta specifica zonei Liguria care poate fi preparat foarte usor acasa si este o incantare olfactiva . De asemenea, este nelipsit din sosurile de rosii, condimentul preferat al italienilor pentru paste eu pregatesc si bruschete cu rosii putin usturoi si busuioc. Recomandat sa fie proaspat, sa fie adaugat la sfarsitul prepararii, pentru a nu i se distruge aroma. Poate fi inclus si in gemuri de fructe: capsuni, zmeura, prune etc.
“Caprese” este o reteta simpla de salata estivala din: rosii, mozzarela, sare, ulei de masline si putin oregano, decorata cu busuioc.
Este utilizat pentru infuzii cu actiune sedativa, antispastica, diuretica si antiinflamatoare. Infuzia de busuioc este utila si in tratarea laringitei sau gripei, fiind un stimulator al poftei de mancare.
 

Patrunjelul-  Toate gospodinele folosesc patrunjel, lista calitatilor nutritive si medicinale este destul de lunga, deci vom sublinia cateva mai putin cunoscute: contine de 4 ori mai multa vitamina C decat portocala, Ca, Mg si Fe mai mult decat spanacul, uleiuri esentiale care inhiba formarea tumorilor si clorofila, care stimuleaza imunitatea. Sucul de patrunjel, combinat cu suc de spanac, morcov, telina, castravete, ghimbir si lamaie este ideal pentru detoxifiere si slabire. Se pare ca acest condiment italian este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii deci mamici luati aminte . Ca si rozmarinul sau busuiocul, patrunjelul si usturoiul sunt o combinatie excelenta pentru foarte multe mancaruri. Exista un proverb italian care spune: „A fi peste tot, ca patrunjelul”.
Piperul-  cel mai raspandit condiment  are indicatii terapeutice in dureri de ureche, indigestie, insomnie, ernie etc. Indiferent ca folosim piper negru, rosu , alb sau verde  stim da savoare mancarurilor, ca vorba aia " mancarea fara sare si piper nu e mancare"  , e bine de stiut ca piperul alb este mai slab . O reteta incercata " file de vita cu piper verde".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu